Whitepaper Voorbeeld

Je wilt een whitepaper schrijven.
Dit is een goed voorbeeld.

Whitepaper

Voorbeeld

Soms is het handig om aan de hand van een voorbeeld te werken aan je eigen whitepaper. De bijgevoegde paper is door Vakmedianet geselecteerd als een van de sterkste voorbeelden. En terecht: de paper is niet lang maar zeer informatief, helder geschreven, goed geïllustreerd (niet met zinloze stockfoto’s), en bevat alle elementen die je van een whitepaper mag verwachten.

Deze is zoals gezegd aan de korte kant, dus je zult zelf snel op meer pagina’s uitkomen. Dat is natuurlijk geen probleem. Houd de verdeling tekst/illustratie wel in de gaten. Je kunt desgewenst wat meer ‘leven’ creëren door nog quotes, grafieken of tussenkopjes toe te voegen.


Dit is het expert

Oordeel

Content expert Pieter Van Diggele deed voor Vakmedianet een uitgebreide beoordeling van 5 whitepapers, die hij maakte aan de hand van 14 criteria. Het is een boeiend onderzoek, met als belangrijkste conclusie:

‘Mijn grootste leerpunt is dat de inhoud veruit het belangrijkst is bij een whitepaper. Die moet vanaf het begin duidelijk zijn en naadloos aansluiten bij de praktijk van de lezer.

Een doordachte opbouw en vormgeving kunnen een goed verhaal vervolgens nóg effectiever maken.’

Het bovenstaande voorbeeld is heel geschikt om als template of uitgangspunt bij je eigen whitepaper te nemen. Van Diggele schrijf hierover: ‘Laat zien dat een inhoudelijk goede en waardevolle whitepaper niet per se heel mooi hoeft te zijn.’ Hij geeft 4 uit 5 sterren. Het enige smetje is de testimonial (het rode blok op pagina 6), die in zijn ogen te commercieel is.

Dat is wat te streng in de leer. Een apart geplaatst stukje over je eigen bedrijf, zeker uit de mond van een andere partij (klant, leverancier etc) is acceptabel. Je publiek snapt heus wel dat je geen Van Dale of Wikipedia bent.


Nog een tweede

Voorbeeld

Een whitepaper van Probiblio, over alternatieve businessmodellen voor de Openbare Bibliotheek. Deze whitepaper is wat langer en gevarieerder dan de bovenstaande, en bevat een mooie afwisseling van typografische elementen, illustraties en grafieken.

Door het liggende A-4 formaat is de paper goed online te lezen, terwijl je hem ook gemakkelijk kunt afdrukken.

Inhoudelijk opvallend aan deze whitepaper is dat de cases achterin gezet zijn. Vaak worden deze in de hoofdtekst verwerkt. Voor beide standpunten is wat te zeggen.

De gehele whitepaper kun je hier downloaden

Nog een derde

Voorbeeld

Deze whitepaper over Bitcoins is heel sober, maar door het uitstekende gebruik van typografie, witregels, kleuren en subkopjes is het een toonbeeld van helderheid en aantrekkelijkheid.

Zo zie je maar dat het ontwerp van een whitepaper heel eenvoudig kan zijn. Alle aandacht voor de informatie en de prettige presentatie ervan. Atypisch voor deze branche maar des te opvallender!

De gehele whitepaper kun je hier downloaden

Nog een vierde

Voorbeeld

Deze whitepaper van VNO/NCW is juist heel erg vol, een beetje té. Het ontwerp is strak maar er is soms te veel onderbreking van de hoofdtekst op een spread. Als die hoofdtekst in één kolom was gezet, zag het er allemaal al een stuk rustiger uit.

De foto’s zijn wat willekeurig geplaatst. Liever hadden we ze steeds aan het begin van een hoofdstuk gezien.

De whitepaper is wel informatief en degelijk qua inhoud, zoals de meeste whitepapers van VNO/NCW.

De gehele whitepaper kun je hier downloaden

Wil je je whitepaper als Proof of Concept of als Bid Book inzetten, dan kun je deze voorbeelden niet gebruiken.

Wil je meer

Informatie

Voor meer advies over whitepaper voorbeelden, templates, structuur en opzet, kun je contact opnemen. WPS helpt je graag, ook op losse stappen in jouw hele maak- en publicatieproces!

Vriendelijk maar met een vaste focus op details. Tegelijkertijd heel prettig en heel veel waarde toevoegend.

european leadership platform

Whitepaperschrijver biedt een combinatie van SEO-expertise en business savvy met ongekende uitgeef­ervaring en schrijf­talent. De expertise is probleem­loos uit te breiden tot webdesign, content marketing, web promotie of uitgeef­strategieën. Mocht je whitepaper dus onderdeel zijn van een groter marketingplan, dan is WPS optimaal ingericht voor maximale aansluiting op al je initiatieven.

Whitepaperschrijver
Rotterdam, NL
Pim van Tol, hoofdredactie
06 4998 2490
info@whitepaperschrijver.nl