Een goede whitepaper kost je al snel vier weken tijd, of rond de tweeduizend euro als je hem uitbesteedt. Dan wil je er ook wel goed gebruik van kunnen maken. Mits goed opgezet, kun je een whitepaper een halfjaar tot een jaar actief gebruiken. Dit hangt natuurlijk ook van je onderwerp af: een banketbakker zal misschien minder gevoelig zijn voor nieuwe ontwikkelingen dan een appbouwer.
Die levensduur van een halfjaar tot een jaar ziet er grofweg zo uit in tijdsblokken:
1 – Eerste twee weken
Dit is de periode waarin je vanwege de nieuwheid van je publicatie aandacht kunt krijgen op social media en je site. Zorg dat je zo snel mogelijk ‘ambassadeurs’ vindt die in hun netwerk het bericht verder kunnen verspreiden. Een voorpublicatie of een korte versie van je paper zou je kunnen aanbieden als nieuwsbericht aan gespecialiseerde websites of publicaties. Hier ben je zelf aan zet.
2 – Eerste twee maanden
In deze periode kun je de interesse voor de paper hoog houden door af en toe deelberichten te plaatsen met stukjes uit of verwijzing naar je whitepaper. Volg de issuekalenders, volg het nieuws, volg grote namen die op jouw gedachtegoed publiceren en kijk of jij je erbij kunt aansluiten.
3 – Laatste vier maanden
Zelf zul je misschien wat minder doen maar je kunt nu wel zien of mensen je paper inmiddels zelf hebben gevonden en wellicht verder aanbevelen. Door het volgen van deep links kun je kijken wie er interesse heeft en hoe ze zich tot jouw klantenkring verhouden. Misschien zie je hier en daar nog een aanleiding maar dat is meer toevallig. Stuur de paper ook mee aan nieuwe prospects die op andere manieren bij jou komen.
4 – Eindfase: de ‘long tail’
De paper staat nu op je site, en het is boeiend om af en toe te kijken wie er ‘nu nog’ op afkomt. Sommige beroepsgroepen zijn wat minder geneigd de waan van de dag te volgen. In alle gevallen is het goed dat je paper in je kennisbank staat. Je bouwt die langzaam op met oude en nieuwe publicaties.
Heb jij andere ervaringen of aanvullingen? We horen het graag!