Whitepaper als onderdeel van een campagne

Hoewel er veel belangstelling is voor whitepapers zien we dat maar weinig mensen zich de volgende vraag stellen:

Welke rol speelt de whitepaper in mijn campagne?

Doorgaans gaat het zo: Iemand bedenkt dat een whitepaper (laten) maken een goed idee is, er wordt rondgekeken naar wie hem kan maken, en er wordt onderzocht hoe je de paper het best aan de man brengt. Marketing doet dat, of je besteedt het uit aan een communicatie- of tekstbureau.

In dat geval IS de whitepaper je campagne. Punt.

Voor sommige bedrijven en organisaties is dat genoeg, zeker als daarnaast nog andere campagnes lopen. Maar we zien ook veel, vaak wat kleinere bedrijven voor wie de whitepaper eigenlijk onderdeel van een breder traject zou moeten zijn.

Daarmee bedoel ik niet dat je de zaken moet compliceren of een enorm project op touw zetten. Het betekent alleen dat je van tevoren een uurtje of twee, drie gaat zitten, met de juiste aanjagers erbij, om te kijken hoe een whitepaper kan worden ingepast in – of uitgebreid met – andere acties. Soms is een aanpassing van je website/ nieuwsbrief/ linkedin-profiel gewenst, soms gaat het echt om nieuwe producten of diensten aanbieden. Meestal zit het ertussen in.

Zie het als een bouwproject: als je besloten hebt dat je een serre wilt aanbouwen, is het handig als je tevoren weet wat die toevoeging gaat betekenen voor de indeling van de rest van je huis.

Een whitepaper heeft een beperkte levensduur, een bepaald publiek, een plaats in de funnel. Heb je die vastgesteld, dan zou je met een beetje slimdenken kunnen zien waar (in de funnel), voor wie en wanneer je vervolgacties zou moeten plannen.

Het zal je niet verbazen dat Whitepaperschrijver dit denken hoog in het vaandel heeft staan. Wil je weten wat we daarmee bedoelen, dan ben je van harte welkom.

%d bloggers liken dit: